2013. Hóhelyzet felszámolása, úton rekedtek kimentése

Hóhelyzet M1 autópálya

Pénteken hajnalban a FKI-val együttműködésben a Budaörsi TESCO áruházban végeztünk befogadási feladatokat. Az autópályákról nagy számban fordultak vissza külföldi és belföldi autósok egyaránt. A továbbhaladási lehetőségekről egyesületünk önkéntesei informálták őket, egyben gondoskodtak ellátásukról is a Vöröskereszt önkénteseivel együtt.

Ugyanezen napon délelőtt riasztásra került a Fővárosi Központi Rendeltetésű Mentőszervezetet (FKRMSZ) is, a mentőszervezetben felajánlott erőkkel az ÖPVE is kivonult a riasztásra. Két terepjáró gépjárművel és nyolc önkéntessel vettünk részt a mentésben. Elsőként mentünk be és utolsóként jöttünk ki a kárterületről. Az FKRMSZ vezetésével, a többi tagszervezettel együttműködésben több száz gépjárművet szabadítottunk ki a hó fogságából. 22 óra után önállóan több mint ötven gépjárművet sikerült kimenteni és útba indítani a biztonságos befogadóhelyek felé.

16-án szombaton az FKI igazgatójának felkérésére két terepjáróval és hét fő önkéntessel végeztük tovább feladatainkat, szabadítottuk ki a hóban elakadt, árokba csúszott gépjárműveket, többek között két veszélyes anyagot szállító kamiont is.

A rendkívüli hóhelyzet felszámolásában összesen 20 fő önkéntesünk több mint 36 óra időtartamban vett részt ezzel mintegy 200 önkéntes munkaórát teljesítettek és több száz ember életét tették könnyebbé!

2013. Hóhelyzet M1 autópálya