2010. Borsodi árvíz Felsőzsolca, Sajópetri, Edelény védekezései

2010. Borsodi árvíz Felsőzsolca, SajóPetri, Edelény

A május 17-i híradásnak megfelelően május 18-án kedden reggel 06 órakor megalakult és 07 órakor a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság Ferihegyi úti telephelyére beérkezett egyesületünk háromfős műszaki mentő járőre hogy segíteni induljon az árvíz súlytotta településekre.

A járőr egy terepjáróval és jelentős mennyiségű technikai eszközzel indult Borsod irányába műszaki mentő, vízkárlehárító és távolságvédelmi feladatokra felkészülve. A felszerelés részét képezi 2 db 1100 liter/perc teljesítményű Honda vízszivattyú, 1 db Stihl MS 290 motorfűrész és kiegészítői, 2 Távolságvédelmi akciókészlet, megerősített elsősegély felszerelések. A járőr saját híradással, kikülönített ellátási rendszerrel indult útnak.

A kárterületre történt megérkezést követően a járőrt az FKRMSZ főerőiben alkalmazták egy jelentősen megrongálódott nyúlgátmagasítás visszabontására és újraépítésére, kijavítására, amelyet járőrünk mintegy 2 óra alatt végrehajtott. A helyszíni igényeknek és járőrünk felszereltségének megfelelően csapatunkat átvezényelték vízszivatási feladatok végrehajtására, amelyet kikülönített alegységként önállóan hajt végre az állomány. Előre láthatóan a feladat esetleg több napig is elhúzódik, amely során a technikai eszközöket folyamatosan üzemeltetni kell majd. A járőr kedd délutántól szerda délig a 26-os út vízmentesítésében vett részt, amelyet sikerült a vízszint megfelelő csökkentésével járhatóvá tenni. A járőr felszabadult részei a lakosok kimenekítésében segédkeztek. Eközben az ÖPVE központ megszervezte a kikülönített alegység váltását, amelyre az előzetes terveknek megfelelően pénteken került sor. Ekkor került leszállításra további 2 szivattyú is.

Szombat reggel indult útnak Borsodba az Egyesület megerősítő ereje további 7 fő önkéntessel és 3 szivattyúval, így a hétvégi időszakban 10 fő önkéntes és 7 szivattyú dolgozott Edelény és Bőcs körzetében a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság koordinálásával. Az önkéntesek ellátása folyamatosan megoldott köszönhetően a védekezést szervező polgármesterek, katasztrófavédelmi szakemberek és a lakosság áldozatos munkájának. Hétfőn este hazaérkezett beavatkozó csoportunk 7 tagja. Ugyanakkor – utolsó beavatkozó járőrként – 3 fő és 7 szivattyú továbbra is Edelényben dolgozott a lakosság javainak kármentesítésén, megóvásán!

2010. június 01-én az esti órákban érkezett felkérés Edelényből, a helyi polgári védelmi iroda vezetőjétől, hogy amennyiben szervezetünk kapacitásai engedik, vegyünk részt a városban és környékén az újabb ár- és belvízvédelmi műveletben szivattyúkkal és az azokat kezelő személyzet biztosításával. A felkérésnek eleget téve várhatóan 2010. június 02-án este 4 szivattyúval rendelkező járőrünk megérkezik a térségbe és bekapcsolódik a helyi erők által jelenleg is folytatott védekezésbe.

A Június 03-án éjjel bekövetkezett elöntés ellen is védekeztek kihelyezett járőreink. Szivattyúink folyamatosan dolgoztak kimenekítésükre nem volt lehetőség. Az elöntés során egy szivattyúnk víz alá, három szivattyúnk megközelíthetetlen helyre kerül. Működtetésükre így nincs lehetőség. A járőr tagjai mindent elkövetnek azért, hogy a kezelő nélkül maradt szivattyúkat mielőbb újra beindíthassák és megkezdhessék az elöntött terület vízmentesítését.

A hétvégére sikerült újra beindítani és folyamatosan működtetni három szivattyúnkat és vasárnapra megnőtt a reménye annak, hogy az apadó folyó lassan a negyedik eszközünket is visszaadja ami jelentősen segítené a kármentesítési munkákat. Az Egyesület vezetése megkezdte a kárelhárításban résztvevő erők létszáma növelésének előkészítését és a lehetőségek függvényében további szivattyúk lejuttatását a helyszínre.

Az Edelénybe kihelyezett műszaki mentő járőr a folyó apadásának ütemében a helyi védekezésvezető elgondolása alapján megkezdte a kármentesítési, szivattyúzási munkákat. A rendelkezésre álló négy szivattyú mellé szerda este az Egyesület elnöksége még egy szivattyút és egy fő megerősítést biztosított a kikülönített járőr számára.

Közel két hét megfeszített munka után vasárnap éjszaka hazaérkezett műszaki mentő járőrünk Edelényből.

2010. Borsodi árvíz Felsőzsolca, SajóPetri, Edelény