2014. Segítségnyújtás Bosznia Hercegovina részére

Bosznia Hercegovina árzvíz 2014

A FEMERAID EUROPE felkérésére 2014. május 30-június 6-ig, majd június 11-18-ig összesen 5 fővel vettünk részt a Bosznia Hercegovina területeit sújtó árvíz utáni kárfelszámolási munkálatokban. Önkénteseink a két kiküldetés során a FEMERAID szlovák csapatához, a bősi Központi Speciális Mentőkhöz (Komplexná Centrálna Záchranná Služba) csatlakoztak.

Az első kontingens május 30-án indult el Bosznia Hercegovina károsult területeire. Másnap reggel érkeztek meg Orasje településre, ahol a bázis, illetve a segítségnyújtásban részt vevő csapatok számára (német THW; osztrák tűzoltóság és katonaság; BaltFlood Combat- észtek, lettek, litvánok; csehek, lengyelek) a szálláshely volt kijelölve. Mindez a város futball stadionjának oldalában található üzletsort jelentette, ahol minden ország egy-egy bolthelységet kapott „lakhelynek”. Ugyan itt kapott helyet az OSOCC (On-Site Operations Coordination Course), vagyis a Helyszíni Kárterületi Parancsnokság is.

A megérkezést követően a csapat felvette a kapcsolatot a helyi vezetővel, és az Európai Unió helyszínen lévő koordinátorával, elfoglalták és berendezték bázisukat, majd délután elindultak az első kárhelyekre. Önkénteseink a hét folyamán felváltva végeztek törzsvezetési, szivattyúzási és fertőtlenítési munkálatokat. Az egy hét alatt több mint 600 házat fertőtlenítettek, és több mint 50 udvart, árkot, útszakaszt sikerült vízmentesíteni. A szlovák csapattal remek együttműködés és összhang alakult ki, önkénteseink, így rajtuk keresztül az Egyesület is sok tapasztalattal gazdagodhatott.

Az összesen 23 fős kontingens munkájáért mind a helyiek, mind az ország vezetői, és az Európai Unió küldöttei is hálájukat fejezték. Az Unió a Bosznia részére nyújtott segítségnyújtást az eddigi legnagyobb humanitárius megmozdulásként tartja számon.

Az első út során önkénteseink 474 munkaórát teljesítettek.

Június 9-én ismét felkérést kaptunk a FEMERAID EUROPE-tól, hogy a 11-én Bosznia Hercegoviába visszatérő szlovák csapatot egészítsük ki önkénteseinkkel. Ezúttal 2 fő vállalkozott a kiküldetésre. Feladatuk ugyanaz volt, de a második misszión már a fertőtlenítés kapott nagyobb hangsúlyt. Míg az előző csapat napi 6-8 fővel 150-200 házat fertőtlenített, ezúttal 18-20-an, naponta 400-450 lakóépületet tudtak visszaadni a tulajdonosoknak. Emellett még ekkor is szükség volt a szivattyúk működtetésére, amiben az Egyesület önkéntesei is tevékenyen kivették részüket.

A két misszió alatt Orasje, Donja Mahala, Vidovice, Tolisa és Kopanice településeket szinte teljesen vízmentesen, és kifertőtlenítve tudta elhagyni a szlovák-magyar csapat.

Ez volt Egyesületünk első külföldi, éles bevetése, melyre mondhatjuk, hogy igen nagy sikerrel zárult.

A második misszión részt vett önkénteseink 328 órát, így összesen 802 munkaórát végeztünk, 5 fővel, 14 nap alatt.

2014. Bosznia Hercegovina