2010. Vörösiszap zúdult Veszprém megyei településekre

2010. október 04-én vörösiszap zúdult több Veszprém megyei településre egy ajkai zagytározó gátszakadása miatt. A katasztrófa elsősorban Kolontár és Devecser településeket érintette, a katasztrófa felszámolásában egyesületünk is részt vett október 04. és 06. között.

A gátszakadás délutánján kaptunk felkérést a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóságtól, hogy pontosítsuk milyen eszközökkel és erőkkel tudnánk részt venni a mentésben. Késő délutántól egy önkéntesünk a BÖME Katasztrófa Elhárítási Csoporttal együttműködve részt vett Kolontár legsújtottabb részein az eltűnt lakosok felkutatásában, késő estétől pedig összesen 10 fővel vettünk részt a mentési munkálatokban. A műveletben résztvevő kontingens 4 tagja a Közép-Pesti Önkéntes Polgári Védelmi Egység önkéntese volt.

Október 05-én egységeink fő feladatként a Kolontár és Devecser közötti terület átkutatásában vettek részt. A nap folyamán elterjedt a hír, hogy újabb gátszakadás történt, ekkor részt vettünk Kolontáron az alacsonyabban fekvő településrészek evakuálásában, a kialakult pánikhangulat kezelésében, valamint egy asszony ellátásában, aki rosszul lett menekülés közben. A Katasztrófavédelmi Törzs intézkedésére helikopterek ellenőrizték a gátszakadásról szóló információkat, amelyek mint kiderült, valótlanok voltak, így a mentés folytatódhatott, egyedül a nyílt területeken tervezett kutatás megindításával kellett addig várnia az egységeknek, ameddig a sérülttel szomszédos, még működő másik zagytározót ellenőrizték a szakemberek.

Október 06-án továbbra is problémát jelentett, hogy nem rendelkezünk mobil magasnyomású mosóberendezésekkel, amelyekkel a mentesítés gyorsabbá tehető lett volna, az épületek, a porták és a járdák, utak mentesítésében lapátok hiányában szintén nem tudtunk részt venni. Egységeink a nap folyamán a Zöld Hatóság szakembereivel végeztek felderítést, amelynek célja a Torna-patak mentén a szennyezőanyag befolyási helyének megállapítása, illetve később ez alapján lehetséges új mentesítési helyek feltárása volt. Egységeink a délután folyamán hazaindultak, azonban a logisztikai feladatok Budapesten estig elhúzódtak még.

2010. Vörösiszap Kolontár